Το Αλάτι της γης

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ – Το όνομά μου είναι Εσπεράνζα…

saltΕίναι σκληρή η ζωή στα ορυχεία. Και η εταιρία δεν αφήνει περιθώρια. Αγόρασε τη γή και τώρα οι άνθρωποι δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Ε, πόσο να αντέξει ο άνθρωπος στις συνθήκες της εξαθλίωσης; Και πώς να τα βάλει με την Εταιρία η οποία πληρώνει μισθούς πείνας και παίρνει πίσω τα ίδια χρήματα νοικιάζοντας σπίτια και πουλώντας στους εργάτες τα είδη καθημερινής χρήσης, σε τιμές υψηλές ώστε να είναι επί πλέον χρεωμένοι στην Εταιρία;.

Αυτήν είναι μια πολύ ιστορία. Είναι όμως και μια αληθινή ιστορία. Μια ιστορία εκμετάλλευσης, πείνας, συνειδητοποίησης, διεκδίκησης και εξέγερσης. Συνέβη σε ένα ορυχείο στο Νέο Μεξικό, γυρίστηκε ταινία το 1951, η προβολή στις ΗΠΑ απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία και προβλήθηκε νόμιμα, μόλις το 1964.

Μια προσωπική αφήγηση και μια απεργία.

«Πώς ν’ αρχίσω ν’ αφηγούμαι την ιστορία μου που δεν έχει αρχή; Τ’ όνομά μου είναι Εσπεράνζα, Εσπεράνζα Κουιντέρο. Είμαι η γυναίκα ενός εργάτη στο ορυχείο. Εδώ είναι το σπίτι μας. Το σπίτι δεν είναι δικό μας. Τα λουλούδια, όμως… τα λουλούδια είναι δικά μας. (…)Η γη όπου στέκει τώρα το ορυχείο – αυτή η γη ανήκε στον παππού του συζύγου μου. Τώρα ανήκει στην εταιρεία. Δεκαοχτώ χρόνια έφαγε ο άντρας μου σ’ αυτό το ορυχείο. (…) Εκείνη, όμως, τη μέρα τη θυμάμαι σαν την αρχή του τέλους. Ήταν η μέρα της γιορτής μου. (…)Κι εκείνη τη μέρα  ευχήθηκα να μη γεννηθεί ποτέ το παιδί μου. Όχι. Όχι σ’ αυτόν τον κόσμο.»

Η Εσπεράνζα είναι μία από εκείνες τις γυναίκες που ζούσαν τη φρίκη, τη φτώχια, την εκμετάλλευση. Εξαιτίας της  Εταιρείας Ψευδαργύρου που ανάγκασε τους κατοίκους να εργαστούν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς  κι άθλιες συνθήκες. Να ζουν σε σπίτια που ανήκουν στη διεύθυνση, να ψωνίζουν σε καταστήματα που ανήκουν στη διεύθυνση. Τα σπίτια είναι καλύβες ανθυγιεινές και χωρίς υδραυλικά. Τα καταστήματα πουλούν τα προϊόντα τους σε πολύ υψηλές τιμές, πράγμα που αναγκάζει τους εργάτες να ζουν χρεωμένοι. Και τότε ξεσπά η απεργία. Και η αστυνομία, παίρνει όπως πάντα, το μέρος των αφεντικών. Η Εταιρία, διώχνει τους εργάτες από τα σπίτια τους και καταστρέφει τις περιουσίες τους. Οι διαπραγματεύσεις με τη διεύθυνση αποτυγχάνουν, ένας εργάτης τραυματίζεται κι οι απεργοί αποχωρούν και αναδιοργανώνονται. Είναι η σειρά των γυναικών να αναλάβουν δράση. Οι γυναίκες παρατάσσονται ως ανταπεργοσπάστριες και διεκδικούν, εκτός των άλλων, ισότητα και ίση αντιμετώπιση από τους άνδρες.

Μεγάλη νίκη αποτελεί η συνειδητοποίηση ότι η προκατάληψη και η κακή μεταχείριση είναι συνθήκες που δεν επιβάλλονται πάντα και μόνο από εξωτερικούς παράγοντες.

Μια ταινία κλασικό δείγμα του αγωνιστικού κινηματογράφου. Μυθοπλασία αλλά και ντοκιμαντέρ, με ερασιτέχνες ηθοποιούς – εργάτες αλλά και ένα σενάριο που πατά γερά στα αληθινά γεγονότα. Ο σκηνοθέτης Χέρμεπρτ Μπίμπερμαν, υπήρξε από τους «εκλεκτούς» της λίστας του γερουσιαστή Μακάρθι, ανήκει στους «δέκα του Χόλιγουντ», δηλαδή σ’ αυτούς που ο Μακάρθι έκλεισε φυλακή για «αντιαμερικανικές ενέργειες». Μόλις αποφυλακίστηκε το 1947, βάλθηκε να γυρίσει, παρέα με τους ομοϊδεάτες φίλους του, ένα «σκηνοθετημένο ντοκιμαντέρ» με άξονα μια πραγματική απεργία της μεξικάνικης καταγωγής μεταλλωρύχων του Σίλβερ Σίτι (Νέο Μεξικό). Αίτημα της απεργίας, η ίση μεταχείριση έγχρωμων και λευκών μεταλλωρύχων. Δεύτερο αίτημα των έγχρωμων γυναικών για ίση μεταχείριση από τους απεργούντες για… ίση μεταχείριση έγχρωμους άντρες τους.

Μια εξαιρετική ανθρωπιστική ταινία, καθόλου διδακτική αλλά απόλυτα εύστοχη πολιτικά. Κι αυτό επειδή όταν ο καιρός έχει γυρίσματα, όπως συμβαίνει στις μέρες μας, κι όταν οι ξένοι διώκονται ανηλεώς και οι γυναίκες όπως η Κωνσταντίνα Κούνεβα γίνονται θύματα δολοφονικών επιθέσεων από «αγνώστους», ενώ η τηλεόραση κάνει θέμα το γάμο του Αδώνιδος, «Το αλάτι της γης» επανέρχεται για να μας θυμίσει πως κανείς αγώνας δεν πάει χαμένος και πως η Ιστορία συνεχίζεται. Και έχει, ευτυχώς (!), πολύ δρόμο ακόμη…

                                                                                                                                       Η ΕΠΟΧΗ 29 Ιουνίου 2009

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s