Τιμή στον πρόεδρο Αλιέντε και φεστιβάλ, πολλά φεστιβάλ!

Ο ΚΑΛΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τιμή στον πρόεδρο Αλιέντε και φεστιβάλ, πολλά φεστιβάλ!

 

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του ηρωικού προέδρου της Χιλής Σαλβαντόρ Αλιέντε αλλά σε μερικές μέρες συμπληρώνονται και 35 χρόνια από το θάνατό του.

Ήταν εκείνη η «μαύρη» 11η Σεπτεμβρίου του 1973 όταν ο εκλεγμένος αριστερός πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας έπεφτε με το όπλο στο χέρι μέσα στο προεδρικό μέγαρο στο Σαντιάγο, αρνούμενος να παραδοθεί στους πραξικοπηματίες που ανέτρεψαν την κυβέρνησή του.

 

Μυθοπλασίες και ντοκιμαντέρ

Με 34 ταινίες (27 ντοκιμαντέρ και 7 μυθοπλασίες) θα τιμηθεί ο Σαλβαντόρ Αλιέντε χάρις στο αφιέρωμα «Φεστιβάλ για το Σαλβαντόρ Αλιέντα και τη Χιλή», που διοργανώνει η NEW STAR από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο ΑΦΑΙΑ, Δημοσθένους 96, Καλλιθέα. Εκτός όμως από τις ταινίες, θα λειτουργεί εκείνες τις μέρες και έκθεση με φωτογραφίες, αφίσες και σπάνια ντοκουμέντα. Επί πλέον, στην εκδήλωση έχουν κληθεί και θα μιλήσουν δύο σημαντικές προσωπικότητες της Χιλής. Ο Χουάν Γκαρσές, προσωπικός σύμβουλος του Σαλβαντόρ Αλιέντε και ο Άριελ Ντόρφμαν, συγγραφές, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, ακαδημαϊκός και μέλος στην κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας του Αλιέντε.  Ο πρώτος,  βρισκόταν μαζί με τον Πρόεδρο, όταν τα στρατεύματα βομβάρδισαν το Προεδρικό Μέγαρο και βρέθηκε ο ίδιος, ο μοναδικός επιζών μεταξύ των πολιτικών συμβούλων του Αλιέντε, όταν το πραξικόπημα είχε ολοκληρωθεί. Ο δεύτερος, από το 1970 μέχρι το 1973, ο Ντόρφμαν, ήταν μέλος της κυβέρνησης του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους του στενού κύκλου του Αλιέντε που επέζησαν, όταν ο σοσιαλιστής πρόεδρος ανετράπη και δολοφονήθηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ την 11η Σεπτεμβρίου του 1973. 

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι: «Ο αγνοούμενος» του Κώστα Γαβρά, «Γλυκιά πατρίδα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ματσούκα» του Αντρές Γουντ, «Βρέχει πάνω από το Σαντιάγο» του Έλβιο Σότο, «Σαλβαντόρ Αλιέντα» και «Χιλή, η ανίκητη μνήμη» του Πατρίσιο Γκούσμαν,  «Η πόλη των φωτογράφων» του Σεμπάστιαν Μαρένο Μαρδόνες, «Ενάντια στη λογική με τη βία» των Αλέξη Γρίβα, Κάρλος Ορτίζ Τεχέδα και Άνχελ Φλόρες Μαρίνι κ.α.

Μόλις ολοκληρωθεί το αφιέρωμα στον Αλιέντε, από τις 11 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, η NEW STAR, «ξαναχτυπά» ένα Φεστιβάλ Ταινιών και Ντοκιμαντέρ από την Αφρική για την Αφρική, στο ΤΡΙΑΝΟΝ.  Θα προβληθούν 27 ταινίες σε πρώτη προβολή και ακόμη 7 από όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μουσική, χορό και γαστρονομία. Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί και ο Φρανσουά Λουμούμπα, γιος του αγωνιστή κατά της αποικιοκρατίας στο Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.  Στις 12/9 και ώρα 24.00 το ντοκιμαντέρ του Εξάντα «ΔΕΛΤΑ, Οι βρώμικες δουλειές του πετρελαίου» και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, Γιώργο Αυγερόπουλο.

Στις 13/9 ώρα και 24.00 θα παιχτεί το ντοκιμαντέρ του Εξάντα «Νίγηρας – Σκλάβοι».

 

Νύχτες Πρεμιέρας

Με την ταινία «Ανάμεσα στους τοίχους» (φωτό), του Λοράν Καντέ, Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες, θα ξεκινήσει το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Bασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Φρανσουά Μπεγκοντό (που κρατά και το ρόλο του δασκάλου στην ταινία), το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε στις πραγματικές ιστορίες και τους διαλόγους των μαθητών του, η ταινία παρακολουθεί την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά, με τις λέξεις, τις πράξεις, τις σκέψεις, την επιθετικότητα, την αυθάδεια ή το χιούμορ τους, ν’ απαντήσουν στην κοινωνική ανισότητα που διδάσκονται μέσα και έξω από την τάξη. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ConnX δεν ενδιαφέρεται απλώς να δώσει στους θεατές του δείγματα σινεμά, αλλά και της σκέψεις και των τάσεων που θα χαρακτηρίσουν τα επόμενα χρόνια: ανατρεπτικότητα. Ανησυχία. Δράση. Αντίδραση. Αναζήτηση. Τόλμη. Τα δομικά υλικά των ταινιών που συνιστούν το φετινό θεματικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην Εκπαίδευση: Διαγωγή Μηδέν. Το αφιέρωμα  θα κορυφωθεί με τη νέα γερμανική ταινία «Το κύμα» που συντάραξε την  κριτική. Στην πολυβραβευμένη ταινία του Ντένις Γκάνσελ, ένας δάσκαλος λυκείου θα ζητήσει στους μαθητές του να βιώσουν τι σημαίνει η ζωή σ’ ένα ναζιστικό καθεστώς – να το ανασχεδιάσουν και να ζήσουν σύμφωνα με τους κανόνες του, μόνο που η πειθαρχία σε συνδυασμό με την οικειότητα και την επιμέλεια θα οδηγήσει το σχολικό πείραμα στον όλεθρο!

Βέβαια αυτά είναι μόνον ένα μικρό μέρος του προγράμματος, το οποίο είναι για ακόμη χρονιά πολύ πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πάντως για τις Νύχτες Πρεμιέρας θα έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε σε επόμενα σημειώματα.

 

Λαύριο και Δράμα

Ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου το 11ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών-Παραγωγών σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που θα διαρκέσει το φεστιβάλ (6-9 Σεπτεμβρίου) θα προβληθούν 26 ταινίες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ισπανία, την Τουρκία, την Πορτογαλία και την Παλαιστίνη.

Στο επίκεντρο της θεματικής του φεστιβάλ βρίσκεται το πολιτικό ντοκιμαντέρ, ο τομέας εργασία, η μετανάστευση και οι προσωπογραφίες. Επί πλέον, από φέτος και σε συνεργασία με το EcoFilms, προτίθεται και ακόμη μία θεματική, το οικολογικό ντοκιμαντέρ. Το φεστιβάλ, το οποίο από τη Σάμο μεταφέρθηκε τα τελευταία χρόνια στο Λαύριο, φιλοξενείται στο Τεχνολογικό Πάρκο της πόλης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με τους Γιάννη Κούτρα, Κώστα Θωμαϊδη και Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ θα υπάρχει και έκθεση με κινηματογραφικές γιγαντοαφίσες του Βασίλη Δημητρίου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας ενώ τη διοργάνωση σκηνοθέτησε ο Νίκος Κανάκης.

Μεταφερόμαστε στα βόρεια της χώρας, όπου στη Δράμα, από τις 15 έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα γίνει το 31ο Ελληνικό και 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Θα προβληθούν 33 ελληνικές ταινίες στο Εθνικό Διαγωνιστικό, 25 διαγωνιστικό digi 2008  και 20 στο πληροφοριακό τμήμα. Πλούσιο και το Διεθνές, αφού θα προβληθούν 65 ταινίες μεταξύ των οποίων τρεις είναι ελληνικές και μία κυπριακή από 46 χώρες.

Η φετινή διοργάνωση αγκαλιάζει τις νέες τάσεις στην ελληνική αλλά και διεθνή κινηματογραφία, ενώ παράλληλα επιχειρεί να παρουσιάσει τους κοινωνικοπολιτικούς και αισθητικούς πυλώνες της σύγχρονης κινηματογραφίας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ψήφιση της Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, εντάσσεται στο πρόγραμμα το αφιέρωμα «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι». Στο πλαίσιό του θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες από διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποίησες το ίδρυμα «Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον». Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκέτε. Το καθιερωμένο αφιέρωμα σε εθνική κινηματογραφία, φιλοξενεί φέτος μία επιλογή ταινιών μικρού μήκους από την Ιρλανδία. Σε μία άλλη ενότητα θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρίας «Emotion Pictures»

Φέτος το Φεστιβάλ της Δράμας θα τιμήσει δύο ανθρώπους που αγάπησε ο κινηματογραφικός κόσμος και δεν είναι πια ανάμεσά μας. Πρόκειται για το Βαγγέλη Δημητρίου και το Χρήστο Βακαλόπουλο. Έτσι θα προβληθούν αποασπάσματα από ταινίες του Δημητρίου ενώ θα προβληθεί και η ταινία «Play it again, Χρήστο», που γύρισε ο Σταύρος Καπλανίδης για το Βακαλόπουλο.

Η ΕΠΟΧΗ, θα παρακολουθήσει  τόσο το φεστιβάλ του Λαυρίου όσο και της Δράμας και θα επανέλθει με αναλυτικά ρεπορτάζ.

Αυτά για σήμερα …και καλώς ήρθατε στην Κόλαση!

                                                                                           Η ΕΠΟΧΗ 31 Αυγούστου 2008 

 

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε